onsdag, april 04, 2007

En Assistents Bekendelser. Kapitel 1: Hvad er en assistent?

Jeg takker for den fornemme velkomst! Jeg glæder mig meget til at fyre den af på bloggen :-)
Og her kommer så kapitel et:

Som Ole allerede har skrevet, er der for tiden konkurrence om et antal faste stillinger i Operakoret. Og hvem kan søge stillingerne? Tjah, man behøver ikke at være uddannet på et konservatorium eller en operaskole for at få arbejde som sanger. Det er nu nok de færreste klassiske sangere som bare er selvlærte naturstemmer, men det er ikke ualmindeligt at dygtige sangere har uddannet sig privat. Men når man stiller op til en konkurrence eller en foresyngning, er det præstationen HER OG NU der tæller. Den, som dommerne synes synger bedst, får stillingen! Og så er det lige meget, hvordan man har lært at synge.

Jeg er selv ansat i Operakoret for tiden - men ikke i en fast stilling. Korets grundstamme - og langt den største del af koret - består naturligvis af fastansatte operasangere. Men dertil kommer en lille hær af assistenter, som på forskellig vis supplerer koret. Man kan fx være vikar for en fastansat sanger, som har orlov.

I Lohengrin blev der indkaldt flere assistenter i alle stemmegrupper, fordi koret simpelthen skulle udvides.

Så nogle assistenter er måske fuldtidsansat i en periode på en hel eller halv sæson og medvirker i alle forestillinger sammen med det faste kor, mens andre kommer ind og medvirker på udvalgte produktioner.

Anna Julie Brønholt