lørdag, maj 01, 2010

’Imre, Jens, Anna og Michael (som bærer Anna): Ramt i forvejen/skydes på scenen! Anne: Ramt i forvejen/skydes på scenen! NB: Spyt på Klytaimnestra!!’



Ingen vil benægte at tabslisterne over de faldne operakarakterer i de klassiske, italienske operaer generelt kan være ganske lange. De er dog for intet at regne mod det samlede tabstal i Richard Strauss' Elektra, der med en spilletid på blot lidt over halvanden time udgør et sandt blodbad, et veritabelt voldsorgie, der mod operaens slutning blot tager til i styrke!

Her kommer der lig på bordet i en sådan grad, at når operaens sidste, dystre slut-akkord toner op fra orkestergraven, er der ingen af de mere end 50 medvirkende på scenen, der stadig trækker vejret!

I Peter Konwitschnys iscenesættelse bliver det intense psykologiske drama yderligere forstærket af et enormt digitalur på bagtæppet, der hele stykket igennem tæller ned mod alles uundgåelige endeligt.

Men hvorfor nu alle disse mord?

I begyndelsen af operaen overværer Elektra sammen med sine søskende mordet på deres far, Agamemnon, der bliver slået ihjel af ingen ringere end deres mor, Klytaimnestra, og hendes elsker. Elektra sværger blodhævn, mord avler mord, og halvanden time senere flyder det i en sådan grad med lig på scenegulvet, at det kan være vanskeligt at finde et sted at dø!

Konwitschnys iscenesættelse afsluttes nemlig med at også vi i koret bliver sendt på scenen – blot for at blive majet ned af uophørlige maskingeværsalver! Som alt andet i en operaproduktion er det enorme og ’kaotiske’ blodbad imidlertid nøje tilrettelagt. Logistikken må være i orden. Efter et sindrigt system bliver vi derfor i små grupper på bestemte musikalske cues sendt direkte i døden på nationalscenen…

Og derfor ser korets skriftlige ’just another day at the office-instrukser’ typisk således ud:

Anette og Mariann – skydes på scenen! Torben, Magnus og Morten – skydes på scenen / skubber Chrysothemis! Sofie, Mette, Karen, Bo, Torleif og Ole – ramt i forvejen / skydes på scenen! Randi, Børge og Helle – ramt i forvejen / skydes på scenen! Jan, Hans, Anne, Pernille, Marie og Carl – ramt i forvejen / skydes på scenen! Søren og Louise, som slæber Søren – ramt i forvejen / skydes på scenen! Imre, Jens, Anna og Michael, som bærer Anna – ramt i forvejen / skydes på scenen! Ove og Katarina – ramt i forvejen / skydes på scenen! Trunte og Per – ramt i forvejen / skydes på scenen! Annita og Peter – ramt i forvejen / skydes på scenen! Cecilia og Søren – ramt i forvejen / skydes på scenen! Anne – ramt i forvejen / skydes på scenen! NB! Spyt på Klytaimnestra! Charlotte, Billie og Mia – ramt i forvejen / skydes på scenen! Mogens, Inger, Sten, Erik, Lars, Margit og Hetna – ramt i forvejen / skydes på scenen og falder ved dør i kongeside!

Forestillingen kan opleves for sidste gang i aften.

Ole Jegindø Norup