lørdag, april 05, 2008

Forbandede foresyngninger...(1/3)

For tiden er der konkurrencer om en del stillinger og årskontrakter i Operakoret. Om en måneds tid for sopraner, alter og basser; i går var der tenorkonkurrence.

Det hele foregår i en af prøvesalene på operaen.
I midten af rummet står et flygel. Et sted i nærheden skal ansøgeren stå og synge.
Derfra har man udsigt først til dommerpanelet som sidder ved et langt bord nogle meter væk og kigger på én. Á la setuppet i X-factor – bortset fra, at dette dommerpanel i går bestod af 11 (!!) personer. Ud over operachefen som selvfølgelig byder velkommen til hver enkelt ansøger og i øvrigt styrer slagets gang, var der i går yderligere fem fra ledelsen, herunder Operaens chefdirigent og korets to syngemestre. Desuden sad der fem fra korets tenorgruppe i panelet.

Men fra pladsen ved flygelet har man udsigt til endnu flere mennesker bag ved dommerpanelet, som man måske godt kan undre sig lidt over, hvem er. Det er simpelthen nysgerrige og interesserede korister! Jeg var selv til stede som sådan til tenorkonkurrencen i går.
Vi tager naturligvis ikke del i bedømmelsen – dommerpanelet voterer alene. Men vi kan sidde med under selve foresyngningerne og lytte.
Og ikke mindst prøve at sende ”good vibes” til de ansøgere, vi kender.

For sangermiljøet i Danmark er ikke større, end at man altid kender nogle af dem, som kommer og synger for. Det kan være meget rart at blive mødt af et smil fra en, som ikke skal bedømme én, når man står på skafottet til en af de forbandede foresyngninger...

Anna Julie Brønholt