fredag, november 10, 2006

Selvindstudering styrer!

I dag, torsdag, har jeg hjemmefra arbejdet med indstuderingen af de smukke og højpotente herrekor-steder i Wagners Lohengrin, vi skal fyre af på scenen til januar. Hvem siger moderne trends, som at arbejde hjemmefra, kun er forbeholdt dem, der fra hjemmekontoret kan arbejde foran hjemme-pc'en? Hvorfor skal hjemmearbejde kun være for kontorfolket?

Sidste nyt fra Operaen: Syng i kor - og arbejd hjemmefra!

Selvindstudering er et af de senere års allerbedste tiltag inden for de nye metoder, vi sangere i tæt samarbejde med vore korsyngemestre eksperimenterer med, i forsøget på at optimere indlæringen af et ofte omfattende sæsonrepertoire. På det rigtige tidspunkt i indstuderingsfasen (efter at musikken er nøje indstuderet ved et antal korprøver) har det allerede vist sig meget effektivt, at overlade en del af al udenadslæren til os selv.

En af hemmelighederne er, at vi sangere kan have vidt forskellige måder at lære ting udenad på. Men alle vil have en klar fornemmelse af, hvad der virker for dem (én vil måske synge frase for frase ind i stemmen, en anden vil læse eller skrive teksten 87 gange; én vil måske høre eller spille et svært sted 117 gange, mens en tredje foretrækker at mumle tekststederne som et mantra siddende i en halv lotus... - or whatever? Bare det virker).

I dag har jeg altså ikke sunget i korprøvesalen på Dokøen, men i mit eget køkken! Og hvor kan man føle sig privilegeret over selv at skulle tage ansvar for sit eget arbejde.

Selvindstudering styrer for vildt! Ikke nok med at arbejdsformen er effektiv, man sparer yderligere transporttiden til og fra Operaen. Og den kan være lang, da transportforholdene til vores kære arbejdsplads visse steder liiiiige mangler den sidste finish... [to be continued...]
Ole Jegindø Norup